ACI KAYBIMIZ





1950 yılında Bornova’da doğan Fatih PEKİN, 1967 yılında İzmir Türk Kolejinden mezun olarak Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesinde yüksek öğrenimine başlamıştır. 1972 yılında Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı Bölümünden mezun olarak aynı yıl Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsünde Teknoloji Laboratuvarında araştırma asistanı olarak çalışma hayatına başlamıştır. 1975 yılında faaliyete geçen İzmir Gıda Kontrol ve Araştırma Enstitüsüne naklen tayin olarak teknolojik gıda kalite kontrolü alanında çalışmaya başlamış, yine aynı yıl kısa dönem askerliğini Bornova 57. Topçu Alayında tamamlamıştır. 1979 yılında aynı kuruluşta Hububat ve mamulleri Laboratuvarını kurarak işler hale getirmiştir. 1983 yılında yine aynı kurumda Teknik Müdür Yardımcılığı görevine atanarak bu görev kapsamında kuruluştaki laboratuvarların teknik yönden yönetilmesi ve geliştirilmesinde aktif rol almış, bu kapsamda aflatoksin ve pestisit laboratuvarlarının kurulması gibi yatırım konularını koordine etmiştir. 1995 yılında kendi isteği ile emekli olarak devlet görevinden ayrılıp özel sektörde çalışmaya devam etmiştir. 1995-2002 yılları arasında Etem Özsoy A.Ş.de kalite ve araştırma bölümünden sorumlu olarak üretim müdürlüğü yapmıştır. 2002 yılından sonra çeşitli firmalara danışmanlık hizmeti vererek emeklilik hayatına adım atmıştır.

Emeklilik dönemini Urla’daki bahçesinde değerlendiren Fatih PEKİN bahçecilik, arkeolojik gezileri, klasik batı müziği, uçak simülasyonları ve TEMA vakfı aktiviteleri ile ilgilenmekteydi. Özellikle küresel ısınmanın getirdiği olumsuz şartlar göz önüne alındığında daha da önem taşıyan ama Türkiye'de çok az bilinen organik bahçecilik, kompost yapımı, yüksek yastıklarda sebzecilik ve diğer uygulamaları kişisel sitesinde paylaşmaktaydı: http://bahcegunlugu.blogspot.com/

Evli ve bir çocuk babası Fatih PEKİN’i 29 Mayıs Pazar günü kaybettik.

6 Kasım 2007 Salı

Neden Yüksek Yastıkta?

Ev bahçesinde sebze yetiştirdiğimiz alanlar küçüktür, 40 m2 bir alan bize bütün sene yetecek kadar sebze yetiştirir. ama nasıl? geleneksel karık veya tava metodu ile sebze yetişitirmeye kalkarsak, önce karıkları veya tavaları hazılamamız gerekir sonra bu yerlere fidelari diker veya tohumları ekeriz, başlangıçta her şey düzgün gözükecektir ama ya bir kaç hafta sonra birde sulamayı karık usulü yaparsak her taraf ot olacak, bu otları temizlemek için çapa yapacağız , zamanla karıklar bozulacak bir ay sonra ise sebze bahçemiz tanınmayacak hale gelecektir. Temel yanılgımız, büyük alanlarda kullanılan karık usulü ekimleri bizim 40 m2 lik küçük bahçemizde uygulamaya kalkmamızdır. Halbuki sebzeleri yükseltilmiş yastıklarda yetiştirirsek, etrafı sınırlandırılmış böyle bir alanda her şeyin tarafımızca kontrol edilebildiği bir yetiştirme yeri yarartmış oluruz.


Yüksek Yastık Nasıl Hazırlanır:


Yükseltilmiş yastık 120 cm eninde olmak zorundadır, çünkü bu genişlik yastığın içine girmeden yastığın içine her iki taraftan uzanabilir, tohum ekimi , çapa, yapabilir, yabancı otları alabiliriz, Yükseltilmiş yastığın uzunluğu ise yerin durumuna göre değişebilir. en az 120 cm olmak üzere katları olabilir. Yerimiz işaretledikten sonra bu yerin krizma yapılması gereklidir. Krizma ile bellemeyi birbirine karıştırmayın. Krizma artık unutulan bir tekniktir, bahçe kurulurken bir kerre yapılmalidır. krizma toprağın yerinden sokulup tekrar yerleştirlmesi işlemidir.Ancak genellikle bahçeli evler işlenen tarlanın içine yapılmadığından çoğu kerre sebze bahçesi yapılacak toprak krizma yapılamayacak kadar taşlık ve sert bir zemin olabilir bu durumda imkan varsa krizma pulluğu ile bir defa sürdürmek yaralı olur, eğer bu imkan yoksa yükseltilmiş yastık zeminden en az 40 cm yukseklikte inşa edilmelidir. Eğer toprak krizma yapılmış ise 20 cm yeterlidir. Yükseltilmiş yastığın kenarları kalas, , beton bördür taşı veya kesme taş ile çevrilmelidir, içerisi, eğer yeterli ise kenardaki toprak ile yetersiz ise ilave toprak ile doldurulur, tırmık ise düzeltir, tabii başarili bir sebzecilik için toprağın organik maddece zengin olması gereklidir, bu en ucuz olarak kompost ilave edilerek sağlanır.

0 yorum: