ACI KAYBIMIZ





1950 yılında Bornova’da doğan Fatih PEKİN, 1967 yılında İzmir Türk Kolejinden mezun olarak Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesinde yüksek öğrenimine başlamıştır. 1972 yılında Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı Bölümünden mezun olarak aynı yıl Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsünde Teknoloji Laboratuvarında araştırma asistanı olarak çalışma hayatına başlamıştır. 1975 yılında faaliyete geçen İzmir Gıda Kontrol ve Araştırma Enstitüsüne naklen tayin olarak teknolojik gıda kalite kontrolü alanında çalışmaya başlamış, yine aynı yıl kısa dönem askerliğini Bornova 57. Topçu Alayında tamamlamıştır. 1979 yılında aynı kuruluşta Hububat ve mamulleri Laboratuvarını kurarak işler hale getirmiştir. 1983 yılında yine aynı kurumda Teknik Müdür Yardımcılığı görevine atanarak bu görev kapsamında kuruluştaki laboratuvarların teknik yönden yönetilmesi ve geliştirilmesinde aktif rol almış, bu kapsamda aflatoksin ve pestisit laboratuvarlarının kurulması gibi yatırım konularını koordine etmiştir. 1995 yılında kendi isteği ile emekli olarak devlet görevinden ayrılıp özel sektörde çalışmaya devam etmiştir. 1995-2002 yılları arasında Etem Özsoy A.Ş.de kalite ve araştırma bölümünden sorumlu olarak üretim müdürlüğü yapmıştır. 2002 yılından sonra çeşitli firmalara danışmanlık hizmeti vererek emeklilik hayatına adım atmıştır.

Emeklilik dönemini Urla’daki bahçesinde değerlendiren Fatih PEKİN bahçecilik, arkeolojik gezileri, klasik batı müziği, uçak simülasyonları ve TEMA vakfı aktiviteleri ile ilgilenmekteydi. Özellikle küresel ısınmanın getirdiği olumsuz şartlar göz önüne alındığında daha da önem taşıyan ama Türkiye'de çok az bilinen organik bahçecilik, kompost yapımı, yüksek yastıklarda sebzecilik ve diğer uygulamaları kişisel sitesinde paylaşmaktaydı: http://bahcegunlugu.blogspot.com/

Evli ve bir çocuk babası Fatih PEKİN’i 29 Mayıs Pazar günü kaybettik.

6 Kasım 2007 Salı

Kompost yapmak

Kompost Nedir?
Bahçe atıklarının doğal yolla çürütülerek organik maddece zengin bir ürüne dönüştürülmesine KOMPOST yapma ve bu ürüne de KOMPOST denir.

Neden Kompost?
Bahçenizde Kompost kullanarak:
  • Daha az kimsayal gübre kullanırsınız,
  • Toprağınızın yapısını bedava olarak iyileştirirsiniz, böylece daha yumuşak ve su tutan gevşek bünyeli toprağa kavuşursunuz üstelik bedava olarak.
  • Bahçe atıklarını parayla attırmaktan kurtulursunuz.
  • Kompost yaparak, doğayı ve yaşadığınız çevreyi kendi atıklarınız ile kirletmemiş olursunuz. Atıklarınızı değerlendirmiş olursunuz.
  • Kompost kullandığınızda Çiftlik gübresi kullanmanıza ciddi azalma sağlarsınız.

Kompost Nasıl Yapılır?

Sihirli Formül:

Kahverengiler + Yeşiller + Rutubet + Hava + Hacim = Kompost

"Kahverengiler" kuru materyaldir ve karbon kaynağı olarak nitelenir.

  1. Kuru yapraklar
  2. Odun talaşı ve yongası
  3. Saman
  4. Kağıt karton atıkları
  5. Budama atıkları

"Yeşiller" taze materyaldir ve azot kaynağı olarak nitelenirler.

  1. Kesilmiş taze çim
  2. Sökülmüş hastalıksız yeşil aksamlı bahçe bitkileri
  3. Yumurta kabukları
  4. Kahve çay atıkları
  5. Mutfaktan çıkan sebze meyve atıkları

Not: Azot kaynakları her zaman yeşil renkli olmak zorunda değildir.

Burada önemli olan çürümenin hızlı olması için bu materyalin boyutlarının küçük olması gereklidir. Çim biçildiği için zaten küçüktür ancak budama atıkları, kuru dalların yonga haline getirilmesi gerekir bunun için bir dal öğütücüsüne ihtiyacınız vardır, makaslanmış yeşil aksamlı bitkileriniz için makas ile doğramanız gereklidir. Şimdi bu kahverengiler ile yeşilleri ne kadar kullanalım ki bunlar kompostlaşsınlar. Burada pratik olarak 2 kısım yeşil 1 kısım kahverengi iyi bir kompost yapar.

"Rutubet" Bu yeşil ve kahverengiler kompostlaşırken nem isterler bu nemi vermemiz gerekir, bunun için fıskiyeli hortum veya süzgeçli kova yardımı ile üzerlerini ıslatırız.

"Hava" kompostlaşma havalı ortamda olur bunun için ara sıra hazırladığımız yıını havalandırmamız gerekir, böylece çürüme hızlı olur.

"Hacim" İyi bir Kompostlaştırma için 1 x 1 m boyutundaki hacim iyi sonuç verir.

Şimdi bu bilgilerimizle kompost yapmaya başlıyabiliriz;

Önce kompost hacmimizi yapalım bunun için en ucuz materyal tahtadır, Bunun için:

4 adet 8 x 8 x 100 cm ve 32 adet 2,5 x 10 x 100 cm boyutlarında keresete alınır ve kompost sandığı hazırlanır. Bu sandığı kendiniz kolayca yapabilirsiniz.

Kompost sandığı içine 2 kısım yeşil ki ben bunun için kesilmiş taze çimi öneririm, 1 kısım kuru yaprak veya yonga haline getirilmiş dal parçalarını karıştırıp sandığa doldururuz. sandığın tümünü aynı anda doldurmak kompostlaştırmada gereklidir, böylece atıklar kısa zamanda kızışır ve kompostlaşma süreci başlatılır, ilk 15 günde sıcaklık 60 celsius'e ulaşır bu arada kompost yığını nemli tutulmalıdır, yığın ne çok ıslak ne de kuru olmalısıdır, bunu yığını elleyerek ıslaklığını kontrol edebililirsiniz. 15 gün sonra kızışma sonucu kompost hacminin küçüldüğünü fark edeceksiniz, bu anda yığın bir kerre dışarı alınıp karıştırılmalıdır karıştırma iyi bir havalandırmanın sağlanması için gereklidir. yığın tekrar sandığa yerleştirilir. Eksilen hacim için tekrar yükleme yapabilirsiniz.böylece 2-3 ay içinde kompost unuz hazırlanmış olur bunu bahçenize serebilir ve toprağınızın yapısını iyileştirmiş ve daha verimli bir yapıya kavuşturmuş olursunuz.

Aşağıda yetersiz sıcaklık nedeni ile olgunlaşması tamamlanmamış kompost yığınını göremektesiniz ama panığe kapılmayın eğer ortama yeşil örnek yeni kesilmiş çim ilave ederseniz kompostlaştırma sürecini tekrar başlatabilirsiniz.

Burada ise başarılı bir şekilde oluşmuş kompost yığını görülmektedir.

3 yorum:

TARIMSAL GELECEĞİMİZ dedi ki...

Tüm üreticilere, öncelikle fikir eseri üreticilerine, boş durmayanlara, özellikle paylaşmayı sevenlere ir örnek olmuş "bahcegunlugu". Fatih'ciğim kutlarım...Bloguna yazılarımla da destek verebileceğimi zannediyorum.
Selamlar.
Nazimi Açıkgöz

Adsız dedi ki...

slm arkadaşlar bende nadir bulunan asma erik elma türleri vardır ama çoğunu aşılama tekniğini bilmediğimden kaybettim yani neyse sizden yardım istiyorum vaktiniz varsa benim göndereceğim aşı kalemleriyle fidan üretirmisiniz çok güzel bir sarı erik vardı şeftali büyüklüğpünde önce koyu yeşil oluyordu ebadı baya yuvarlak ama yumruk kadar oluyodu lezzeti çok güzeldi o erik ağacını kaybettim bana fidanını bulurmusunuz ayrıca bembe mor üzümlerim var acaba çoğaltmama yardım edip amerikan asmasına nasıl aşı yaparım bana anlatırmısınız göz aşısı ve diğer aşı tekniklerinide öğretirseniz sevinirim organik gübre olarak ayrıca balık kafalarıda güzel fosfor gübresi oluyor balık atıklarını gömerseniz çok güzel gübre olmakta ayrıca mezbahadan alınan kanları bidonlara doldurup bahçenizdeki çukurlara gömerseniz bunlarda çok iyi gübre olmakta bence nedersiniz bahçemde reyhan yetiştirceğim acaba nasıl ekiliyor biliyormusunuz elma armur erik kaysı kiraz yetiştirceğim sebze meyve alacaklar varsa beni arasın telefonum 0536 698 04 73 mangalci@hotmail.com iletişime geçebilirsiniz

Adsız dedi ki...

Evlerinde kompost yapmak isteyen arkadaşlar inceleyebilir.


www.fidanistanbul.com/urun/935_kompost-ureticisi-komposter-ekokompost-700-.html

www.ekokompost.com/