Bahçe atıklarının doğaya kazanımında en etkin yollardan biri olan kompost yapımında, başarılı bir kompostlaştırma için kompost sandıklarının en az 1 m3 hacminde olması gerektiğinden kompostlaştırma için 1 m3 gibi hiç de az olmayan bir kütle ile baş edebilme zorunluluğu doğmaktadır, kompost kütlesi bir kere oluştuğunda her ne kadar bu kütleye yeni materyal ilave etmenin bir sakıncası bulunmamakta ise de başlamış bir üretim sürecini, kütleye yeni materyal ilave etmek süreci kesintiye uğratma pek de istenen bir durum değilir. Halbuki evde her gün mutfakta ayıklama sonucu pek çok sebze atıkları, bahçede ise kurumuş yapraklar gibi pek çok kompost ham maddesi oluşmaktadır. Bunları büyük kompost sandıklarına atmak yerine küçük bir kompost kabında kompostlaştırmak diğer bir değişle çürütmek olası bir çözüm olarak düşünülebilir. İşte ben, aşağıda fotoğrafını gördüğünüz 50 Litrelik bir plastik çöp kabını bu maksat için kullandım.
Hergün mutfak atıklarını bu kaba boşattım ve kabı bir el küreği ile karıştırdım, arasıra bir iki avuç kesilmiş çim atıklarını da ilave ettim, 12 ay boyunca yarım kap yaklaşık 25 litre kompost elde ettim. Tabi ki bu kaba yemek atıkları ve yumurta kabuğu hariç hayvansal hiç bir atık koymadım.
2 yorum:
Sayin Yazar,
Kompost yapimiyla ilgili deneyimlerinizi bizimle paylastiginiz icin cok tesekkurler.
Mutfak ve bahce atiklarimizin tamaminin kaynaginda geri donusumunu saglamak, saglikli bir dunyada yasamak icin ilk adimdir diye dusunuyorum. Bundan dolayi daha etkin ve daha cabuk kompost yapma yontemleri ararken bukashi kompost yontemiyle karsilastim. Yesil Adim'in internet sitesinden bu konuda daha genis bilgi alabilirsiniz. Deneysel tarim maceranizda size basarilar dilerim... (www.yesiladim.com)
Teşekkürler, bukashi yöntemini bende farkettim, yakında deneyeceğim.
Yorum Gönder