ACI KAYBIMIZ





1950 yılında Bornova’da doğan Fatih PEKİN, 1967 yılında İzmir Türk Kolejinden mezun olarak Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesinde yüksek öğrenimine başlamıştır. 1972 yılında Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı Bölümünden mezun olarak aynı yıl Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsünde Teknoloji Laboratuvarında araştırma asistanı olarak çalışma hayatına başlamıştır. 1975 yılında faaliyete geçen İzmir Gıda Kontrol ve Araştırma Enstitüsüne naklen tayin olarak teknolojik gıda kalite kontrolü alanında çalışmaya başlamış, yine aynı yıl kısa dönem askerliğini Bornova 57. Topçu Alayında tamamlamıştır. 1979 yılında aynı kuruluşta Hububat ve mamulleri Laboratuvarını kurarak işler hale getirmiştir. 1983 yılında yine aynı kurumda Teknik Müdür Yardımcılığı görevine atanarak bu görev kapsamında kuruluştaki laboratuvarların teknik yönden yönetilmesi ve geliştirilmesinde aktif rol almış, bu kapsamda aflatoksin ve pestisit laboratuvarlarının kurulması gibi yatırım konularını koordine etmiştir. 1995 yılında kendi isteği ile emekli olarak devlet görevinden ayrılıp özel sektörde çalışmaya devam etmiştir. 1995-2002 yılları arasında Etem Özsoy A.Ş.de kalite ve araştırma bölümünden sorumlu olarak üretim müdürlüğü yapmıştır. 2002 yılından sonra çeşitli firmalara danışmanlık hizmeti vererek emeklilik hayatına adım atmıştır.

Emeklilik dönemini Urla’daki bahçesinde değerlendiren Fatih PEKİN bahçecilik, arkeolojik gezileri, klasik batı müziği, uçak simülasyonları ve TEMA vakfı aktiviteleri ile ilgilenmekteydi. Özellikle küresel ısınmanın getirdiği olumsuz şartlar göz önüne alındığında daha da önem taşıyan ama Türkiye'de çok az bilinen organik bahçecilik, kompost yapımı, yüksek yastıklarda sebzecilik ve diğer uygulamaları kişisel sitesinde paylaşmaktaydı: http://bahcegunlugu.blogspot.com/

Evli ve bir çocuk babası Fatih PEKİN’i 29 Mayıs Pazar günü kaybettik.

21 Eylül 2009 Pazartesi

Kompost için yaprak doğrama aleti


Giyotin Makas 

Basit bir doğrama aleti

Kompostlaştırılacak  materyalinin küçük parçalar halinde olması kompost üretiminde sürecin kısalmasında önemli rol oynar, taze dal parçaları, sarmasık dalları gibi gevrek yaşil materyalin doğrudan kompost sandığına atmak yerine küçük parçalar halinde kesilerek konulması  kompostlaştırmasüresinde önemli kısaltma sağlayacaktır. Bu maksat için basit bir aleti tasarlayıp imal ettirdim ve halen kullanmaktayım.

Giyotin Makas

70 cm yükseklik, 60 x 80 cm yüzey ve 95 cm pala.

Mayeryal olarak 3 cm genişlikte 2 mm kalınlıkta "L" profil demir konstrksiyon üzerine, yanları 30 cm yükseklikte kesilecek amteryalin konulacağı sandık ve 95 cm kesme yüzeyi olan pala.

Pala: bir xx xx xx eb'atlı çelik lama üzerine bir adet pamuk çırçır bıçağı monte edilmesi ile yapılır.

11 Eylül 2009 Cuma

Antik yüzler

Antik Yüzler from Fatih on Vimeo.

2 Eylül 2009 Çarşamba

Mini Komposter

Bahçe atıklarının doğaya kazanımında en etkin yollardan biri olan kompost yapımında, başarılı bir kompostlaştırma için kompost sandıklarının en az 1 m3 hacminde olması gerektiğinden kompostlaştırma için 1 m3 gibi hiç de az olmayan bir kütle ile baş edebilme zorunluluğu doğmaktadır, kompost kütlesi bir kere oluştuğunda her ne kadar bu kütleye yeni materyal ilave etmenin bir sakıncası bulunmamakta ise de başlamış bir üretim sürecini, kütleye yeni materyal ilave etmek süreci kesintiye uğratma pek de istenen bir durum değilir. Halbuki evde her gün mutfakta ayıklama sonucu pek çok sebze atıkları, bahçede ise kurumuş yapraklar gibi pek çok kompost ham maddesi oluşmaktadır. Bunları büyük kompost sandıklarına atmak yerine küçük bir kompost kabında kompostlaştırmak diğer bir değişle çürütmek olası bir çözüm olarak düşünülebilir. İşte ben, aşağıda fotoğrafını gördüğünüz 50 Litrelik bir plastik çöp kabını bu maksat için kullandım.



Hergün mutfak atıklarını bu kaba boşattım ve kabı bir el küreği ile karıştırdım, arasıra bir iki avuç kesilmiş çim atıklarını da ilave ettim, 12 ay boyunca yarım kap yaklaşık 25 litre kompost elde ettim. Tabi ki bu kaba yemek atıkları ve yumurta kabuğu hariç hayvansal hiç bir atık koymadım.